ZAPRASZAMY DO NASZEGO PRZEDSZKOLA
- POWIERZ NAM SWÓJ SKARB -

Jadłospis

 

Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                        
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                                
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                      
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  1. preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych i benzoesanów,
  2. ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  3. unikamy produktów rafinowanych,
  4. w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  5. ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  6. podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  7. ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  8. słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  1. nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  2. słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  3. kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  4. śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  5. pieczemy bez tłuszczu,
  6. warzywa, makarony i ryż gotujemy - AL DENTE,
  7. ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  8. zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  9. zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  10. ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  1. do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie, bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

 

PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES OD 01.10.18. DO 12.10.18.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

01.10.18.

„Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno- żytnio- razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa

(1, 6, 7, 9, 10)

Kawa zbożowa (1, 7)

Kalarepka

 

Zupa kalafiorowa na udkach z kurczaka z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (7, 9)

Indyk w kolorowym kociołku (filet z indyka z warzywami) z makaronem pszennym posypanym koperkiem, ogórki kiszone z jabłkiem, papryką żółtą i czerwoną  (1, 3)

Woda z miodem

Kasza jaglana z truskawkami i malinami

Herbata zielona

Banan

 

 

15:30- kanapki (1, 7)

Wtorek

02.10.18.

Omlet z szynką („Krakus” ok. 90 % mięsa), pomidorami i szczypiorem z ketchupem

(1, 3, 6, 7, 9, 10)

kalarepka  w słupkach

Herbata miętowa

Gruszka

 

Zupa pomidorowa na biodrówce z makaronem, jogurtem naturalnym  i zieloną pietruszką  (1, 3, 9)

Gyros (udka trybowane, bez skóry, z pieca) z ziemniakami posypanym koperkiem, kapusta pekińska z kukurydzą,  marchewka „junior  z fasolką szparagową żółtą   (7)

Kompot owocowy

Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu

(1, 3)

Ciastka owsiane

(1, 3, 6, 7, 8, 11)

Jabłko w ćwiartkach

 

15:30- kanapki  (1, 7)

Środa

03.10.18.

 „Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same.

Do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno- żytnio- razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa

(1, 6, 7, 9, 10)

Kakao  (7)

Sok marchwiowo-jabłkowy, świeżo wyciśnięty- wyrób własny

Żurek śląski na kiełbasie białej z jajkiem i zieloną pietruszką

(1, 3, 9)

Placuszki z mąki mieszanej: pszenno- żytniej z cukinią, kalarepką, marchewką, ziołami  (1, 3, 7)

Papryka kolorowa w słupkach

Herbata rumiankowa

 

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny, ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki

(1, 7)

Herbata o smaku owoców egzotycznych

Czwartek

04.10.18.

Bułka żytnia i grahamka z masłem i pastą rybną, własnego wyrobu

- tuńczyk w sosie własnym, jajka, ogórek kisz., szczypior, jogurt naturalny, ketchup do smaku (1, 3, 4)

Herbata z cytryną

Banan

Zupa ogórkowa na biodrówce z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką (7, 9)

Schab pieczony w sosie własnym, kasza mieszana: gryczano- jęczmienna posypana koperkiem, buraczki surowe tarte z gruszką, kalafior  (1)

Woda z pomarańczą

Płatki zbożowe z: morelami, śliwkami, słonecznikiem, pestkami dyni i mlekiem   (7)

 

 

 

15:30- kanapki  (1, 7)

Piątek

05.10.18.

Kanapki z pieczywa mieszanego żytnio- razowego z masłem, serem żółtym, schabem pieczonym- wypiek własny, sałatą, pomidorem i kiełkami rzodkiewki   (1, 7)

Herbata owocowa

Śliwka

Zupa brokułowa na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką

(9)

Filet z dorsza w ziołach, ziemniaki posypane koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, cebulą, marchewką, bukiet warzyw   (1, 3, 4)

Woda z cytryną, miodem i imbirem

Sernik z serków homogenizowanych (pieczony) z ciemną kruszonką - wypiek własny  (1, 3, 7)

Mleko (7)

Jabłko w ćwiartkach

 

15:30- kanapki (1, 7)

 

Data

 

Śniadanie

II

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedz.

08.10.18.

„Szwedzki stół”- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno- żytnio- razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa 

(1, 6, 7, 9, 10)

Kakao  (7)

Jabłko   

Krupnik na skrzydle z indyka z zieloną pietruszką  (1, 9)

Filet z łososia w ziołach, pieczony, ryż mieszany biały i brązowy posypany  koperkiem, marchewka tarta z jabłkiem, brokuł  (4, 7)

Woda z miodem

Hot- dogi- bułka pszenna, parówka z szynki („Sokołów” 93 % mięsa)

(1, 6, 7, 9, 10, 11) ketchup

Herbata rumiankowa

Kalarepka w słupkach

Wtorek

09.10.18.

Płatki zbożowe z mlekiem  (7)

Bułka żytnia i grahamka z masłem, schabem pieczonym

- wypiek własny, sałatą, papryką żółtą i pomidorem  (1, 7)

 

Banan 

Rosół na udkach z kurczaka, skrzydle z indyka, antrykocie wołowym z makaronem i zieloną pietruszką  (1, 3, 9)

Kotlet mielony z udźca indyczego, ziemniaki posypane koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, marchewka z groszkiem i kukurydzą    (1, 3, 7)

Kompot owocowy

Kasza manna

z wiśniami (1, 7)

Herbata o smaku malinowo -truskawkowym

Banan

 

 

 

15:30- kanapki (1, 7)

Środa

10.10.18.

 „Szwedzki stół”

- dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają: pieczywo mieszane: pszenno- żytnio- razowe, masło, wędlinę, nabiał, warzywa

(1, 3, 6, 7, 9, 10)

Kawa zbożowa  (1, 7)

Śliwki

Barszcz ukraiński na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką (9)

Kopytka – wyrób własny posypane kiełbasą („Morliny” 93 % mięsa) i cebulą, marchewka w słupkach   (1, 3, 6, 7, 9 ,10)

Herbata miętowa

Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, szynką pieczoną - wypiek własny, ogórkiem świeżym i rzodkiewką (1, 7)

Herbata o smaku owoców egzotycznych

 

Czwartek

11.10.18.

Jajecznica na kiełbasie z piersi kurczaka („Morliny” 93 % mięsa) ze szczypiorem, bułka żytnia i rozmaitości z masłem i pomidorem

(1, 3, 6, 9, 10)

Herbata z miodem

Sok jabłkowo- pomarańczowy, świeżo wyciśnięty- wyrób własny

 

Zupa jarzynowa na skrzydle z indyka, z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką  (7, 9)

Łazanki-makaron pszenny kapusta kiszona, udziec z indyka, kiełbasa z piersi kurczaka („Morliny” 93 % mięsa), cebula   (1, 3, 7, 9, 10),

kalarepka w słupkach

Woda z cytryną i miętą

Płatki kukurydziane z: bananami, orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni i mlekiem   (7)

 

 

 

15:30- kanapki  (1, 7)

Piątek

12.10.18.

Owsianka na mleku ze śliwkami (1, 7)

Kanapki  z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, pieczenią rzymską

- wypiek własny

i ogórkiem kiszonym

(1, 3)

 

Kalarepka

 

 

 

 

 

 

 

 

Krem z dyni na udkach z kurczaka z imbirem, grzankami żytnimi

 i zieloną pietruszką (7, 9)

Filet z dorsza w ziołach, pieczony, ziemniaki posypane koperkiem, rzodkiew tarta z jabłkiem, marchewką i jogurtem naturalnym, fasolka szparagowa zielona

(1, 3, 4, 7)

Kompot owocowy

Kisiel truskawkowy

- wyrób własny

Ciastka owsiane

(1, 3 ,6, 7, 8, 11)

Jabłko w ćwiartkach

 

 

 

15:30- kanapki (1, 7)

Zachęcamy  Rodziców, aby taki talerz warzyw, wprowadzili dzieciom do jadłospisu również w domu.                     warzywa, które są w jadłospisie przy bułkach i kanapkach, serwowane są osobno na talerzu, dzieci nakładają je na pieczywo z pieczenią, wędliną, nabiałem itp. same, dzięki temu chętniej po nie sięgają.